Wat gebeurt er bij overlijden?

Door nu al na te denken over de situatie na je overlijden voorkom je dat je partner en eventuele kinderen met grote financiële zorgen achterblijven. Als jij wegvalt, komt immers ook jouw inkomen te vervallen. En misschien dalen de inkomsten van je partner dan ook, wanneer hij of zij meer zorgtaken op zich moet nemen. 

Soms wordt een inkomensterugval (deels) gecompenseerd door een verzekering vanuit een werkgever of de overheid. Maar niet altijd. Je kunt hiervoor ook bij leven een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Of het verstandig is dat te doen, hangt af van een aantal zaken. Onze adviseurs rekenen dit graag met je door.

Na jouw overlijden kan het inkomen van je partner bestaan uit:

  • Eigen inkomsten

  • Een weduwe- en wezenpensioen

  • Een ANW-uitkering (Algemene Nabestaandenwet)

  • Vrijkomend lijfrentekapitaal, om te zetten in lijfrente-uitkeringen

En dus een uitkering op grond van je vezekering tegen het overlijdensrisico (ORV). 

 
Een huis onder een vergrootglas
 

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Het is waarschijnlijk niet alleen jullie grootste bezit, maar via de hypotheek misschien ook jullie grootste schuld: jullie huis. Als één van beiden er niet meer is, is dat al moeilijk genoeg. Het is daarom verstandig om bij het afsluiten van je hypotheek zaken goed te regelen. Want het overlijden van één van beide partners verandert niets aan de hypotheek. De hypotheeklasten blijven gelijk. Dit geeft problemen als het inkomen van de achterblijvende partner niet toereikend is om deze kosten op te brengen. De normale kosten van levensonderhoud blijven immers ook bestaan. 

Hieronder enkele belangrijke vragen:

  • Welke voorzieningen zijn er voor mijn nabestaanden?

  • Wat moet ik vastleggen in een testament?

  • Hoe zit het met de erfenis en de belasting?

Voor een relatief lage premie kun je je nabestaanden van een groot  bedrag verzekeren, mocht jij vroegtijdig komen te overlijden.